Bettina Schülken näyttely Valo- ja Katve-gallerioissa

8.10.2013 13:25

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Valo- ja Katve-gallerioissa Rovaniemellä avautuu perjantaina 11. lokakuuta kello 17.00 Bettina Schülken näyttely ”Transaction 3: From Flatland to Spaceland – Picturing Time”. Näyttely on esillä 3. marraskuuta saakka.

Schulke_teoskuva_web.jpg
Bettina Schülke: Transaction / from the threads they bind to an blink of an eye

Bettina Schülken näyttely on kolmas ja viimeinen osio hänen väitöstutkimukseensa kuuluvasta taiteellisesta produktiosta. Schülke tekee väitöstutkimusta Lapin yliopiston taiteiden tiedekuntaan.

Monitieteisen ja -aistisen näyttelyn tarkoituksena on tutkia, miten suuri vaikutus uudenlaisilla digitaalisilla ja vuorovaikutteisilla medioilla on niin kutsuttuihin vanhoihin medioihin. Näyttelyn työt on toteutettu erilaisilla kuvataiteen, mediataiteen ja tekstiilitaiteen menetelmillä.

Schülke toteaa, että vuosituhansien ajan tilakäsityksemme on perustunut keholliseen tilakokemukseen.

– Nykyään fyysinen ja sähköinen tila esiintyvät usein rinta rinnan, mutta silti kadotamme tilantunteen virtuaalimaailmassa. Kun fyysisen tilan rajat sumentuvat ja laajentuvat virtuaaliseen tilaan, saattavatkin tilan kokemiseen liittyvät prosessit muuttua ratkaisevasti lähitulevaisuudessa ja on tarpeen kehittää uusia paikan käsitteitä, hän sanoo.

Näyttely keskittyy piirrosten, valokuvien, liikkuvan kuvan, installaatioiden ja tekstiilitöiden avulla taideteosten, tilan ja katsojan aistihavaintojen väliseen vuorovaikutukseen. Näyttely pohtii kysymyksiä siitä, miten kognitiivinen kuvamme virtuaalitilasta tulevaisuudessa muuttuu ja kuinka se vaikuttaa käsitykseemme tilasta, taiteen tekemiseen sekä vanhoihin ja uusiin medioihin.
 
 
Galleriat Valo, Katve 1 ja Katve 2

Bettina Schülke:
Transaction 3: From Flatland to Spaceland – Picturing Time

12.10.–3.11.2013
Lapin yliopisto, Arktikum-talo, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna: Tiistaista sunnuntaihin kello 10–18, maanantaisin suljettu
Ei sisäänpääsymaksua

Näyttelyn avajaiset ovat perjantaina 11.10.2013 kello 17.00. Avauspuheen pitää professori Tuija Hautala-Hirvioja Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnasta. Tervetuloa!

 
Bettina Schülke

Bettina Schülke on itävaltalainen taiteilija ja Lapin yliopiston jatko-opiskelija, joka tutkii taiteen, tieteen ja teknologian yhtymäkohtia.

Hän on ollut laajalti esillä arvostetuissa kansainvälisissä tapahtumissa, kuten 2nd Thessaloniki Biennalessa Kreikassa, Shunt Loungessa Lontoossa, De Winkelhaak -designmuseossa Antwerpenissa, Kemin taidemuseossa, Mediakeskus Lumeessa Helsingissä, MAK Nitessa (Austrian Museum of Applied Arts) Wienissä sekä Itävallan paviljongissa Venetsian kahdeksannessa kansainvälisessä arkkitehtuuribiennaalissa Italiassa. Hänen töitään on esillä myös kokoelmissa ja julkisissa tiloissa.

Schülke on luennoinut itävaltalaisessa Wienin kuvataideakatemiassa ja vuodesta 2001 lähtien säännöllisesti Lapin yliopiston taiteen tiedekunnassa ja Kemi-Tornion ammattikorkeakoulussa. Hän on myös osallistunut lukuisiin kansainvälisiin konferensseihin puhujana, esitelmöijänä ja julkaisijana.
 
 
Lisätietoja:
Bettina Schülke, bettina.schuelke (at) gmail.com
www.bettinaschuelke.at

LaY/Viestintä/SV