Luova Kattaus -näyttely Kajo 3 -galleriassa

20.9.2013 14:14

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Kajo 3 -galleriassa on seillä Erja Kärkkäisen Luova Kattaus -installaatio 23.9.–10.10.2013.

Kärkkäinen_Unelmalautanen_web.jpg
Erja Kärkkäinen: Unelmalautanen, osa installaatiosta

Luova Kattaus on Erja Kärkkäisen ensimmäinen oma näyttely. Hän opiskelee tällä hetkellä Lapin yliopistossa soveltavan kuvataiteen maisteriohjelmassa ja suorittaa ohessa taidehistorian ja kuvataiteen aineopintoja. Kärkkäinen on aikaisemmin opiskellut Tampereen yliopistossa teatteria ja puheoppia sekä työskennellyt yli kaksikymmentä vuotta käsikirjoittajana, näyttelijänä ja teatteri- ja lyhytelokuvaohjaajana sekä vuorovaikutuskouluttajana. Hän on käyttänyt soveltavaa draamaa koulutusmetodina. Tällä hetkellä hän työskentelee myös ohjaajana Kulttuurirakka-hankkeessa.

Luova Kattaus -installaatio on taiteellinen osio Erja Kärkkäisen pro gradu -tutkielmasta Elinkaaritalo – Luova tila on paras paikka. Elinkaaritalo-projektissa hänen tavoitteena oli luoda ikäihmisille yhteisöllistä ja osallistavaa taidelähtöistä toimintaa, jossa heidän aito tahtonsa pääsisi esille ja muiden nähtäväksi ja kuultavaksi. Luova tila on olotila, jossa koetaan oma subjektivisuus. Ikäihmisillä, varsinkin muistisairailla, subjektivisuus koetaan muisteluhetkissä. Sinne rakentui monesti myös uusi identiteetti.

Luova Kattaus on Kärkkäisen oma taiteellinen työ hänen muistoistaan. Muisteluhetkissä hän käy ihmisten muistoja läpi draamaharjoitusten avulla ja sen jälkeen syntyneistä tarinoista työstetään jokin yhteisöllinen visuaalinen teos. Tarinat ovat vain herätteitä teoksille. Tällä menetelmällä hän rakensi myös näyttelyn työt.

Luova Kattaus -installaatiossa Kärkkäinen käyttää samoja materiaaleja ja tekniikoita kuin ikäihmisten kanssa työskennellessä. Installaatiossa on luonnosta kerättyjä materiaaleja ja vanhoja esineitä yhdistettynä paperinmassaan ja kipsiin.

Pro gradu -tutkielman ohjaajana on taiteen tohtori, professori Mirja Hiltunen.

Galleria Kajo 3
Erja Kärkkäinen: Luova Kattaus

23.9.–10.10.2013
Lapin yliopisto, taiteiden tiedekunta, Rotko, Siljotie 2, Rovaniemi
Avoinna ma–pe 7.30–19, la 8.00–15.00, su ja arkipyhinä suljettu

Lisätietoja:
Erja Kärkkäinen, p. 0400 191 393, erja.karkkainen (at) pp.inet.fi

LaY/Viestintä/SV