Soveltavasta kuvataiteesta uusi julkaisu

26.11.2013 15:13

Soveltavasta kuvataiteesta on valmistunut uusi julkaisu. Teos tarjoaa laajan ja monipuolisen kattauksen soveltavan kuvataiteen teoriasta ja käytännöistä.

Julkaisun päätavoitteena on tehdä tunnetuksi soveltavan nykytaiteen pohjoisia toimintamuotoja. Soveltavalla kuvataiteella tarkoitetaan nykytaidetta, joka perustuu yhteiskunnan tai elinkeinoelämän tarpeisiin ja taidetta tehdään erilaisissa yhteistyöprojekteissa.

Julkaisu on jaettu viiteen osaan, joista ensimmäinen valaisee soveltavan kuvataiteen tarvetta ja teoriaa. Toinen osa keskittyy pohtimaan nykytaiteen ja pohjoisten kulttuurien suhdetta. Kolmannessa osassa tarkastellaan soveltavan kuvataiteen ja julkisen taiteen suhteita pohjoisissa paikoissa. Neljäs osa keskittyy taiteen yhteisöjä ja sosiaalisia toimijoita ja organisaatioita voimaannuttavaan vaikutukseen. Viidennessä osassa tarkastellaan soveltavan taiteen ja taidepedagogisen toiminnan välitiloja.

Julkaisun ovat toimittaneet Timo Jokela, Glen Coutts, Maria Huhmarniemi ja Elina Härkönen. Elina Härkönen on vastannut myös julkaisun taitosta. Kirjan kirjoittajat ovat tutkijoita, taiteilijoita ja taidekasvattajia taideyliopistoista ympäri pohjoista pallonpuoliskoa. Mukana on myös Lapin yliopiston soveltavan kuvataiteen ja kuvataidekasvatuksen opiskelijoita.

COOL – Applied Visual Arts in the North -julkaisu on valmistunut Lapin yliopiston Soveltavan kuvataiteen maisteriohjelman ja Arctic Sustainable Arts and Design temaattisen verkoston (ASAD) yhteistyönä. Julkaisu on englanninkielinen.

Soveltavan kuvataiteen kaksivuotinen maisteriohjelma käynnistettiin ESR-rahoituksella vuonna 2011. Koulutusohjelmaa ohjaavia tekijöitä ovat olleet nykytaiteen projektimuotoiset toimintatavat, lisääntynyt ymmärrys yhteisötaiteen ja taideprojektien hyvinvointia tukevista vaikutuksista sekä taiteilijoiden tarve ja mahdollisuudet työllistyä alati kasvavan matkailuelinkeinon piirissä. Lapin yliopisto toteutti koulutuksen yhdessä Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun kanssa osana Pohjoisen kulttuuri-instituutin toimintaa.

Julkaisun verkkoversio

Soveltavan kuvataiteen maisterinohjelma

Lisätietoja:
Timo Jokela
Soveltavan kuvataiteen maisteriohjelman vastuullinen johtaja
p. 040 739 6034
Timo.Jokela(at)ulapland.fi

Elina Härkönen
Projektisuunnittelija
p. 040 484 4394
elina.harkonen(at)ulapland.fi