Syyskauden ensimmäiset näyttelyt taiteiden tiedekunnan gallerioissa

29.8.2014 15:26

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Kajo-gallerioiden syyskauden avaa neljä näyttelyä 1.–18. syyskuuta 2014. Esillä ovat Lapin yliopiston avoimen yliopiston valokuvauksen opiskelijoiden yhteisnäyttely, Arto Komulaisen valokuvasarja Lapin pikkukylistä, Elisa Luhtaniemen piirrokset pelosta ja pelon lähteistä sekä Irina Havasteen interaktiivinen piirustusnäyttely, jonka tekemiseen kuka tahansa voi osallistua. Lisäksi taiteiden tiedekunnan Valo- ja Katve-gallerioissa Arktikum-talossa sekä Kulttuuritalo Korundissa on esillä Pohjois-Suomen nykytaiteen biennaali Lumipalloefekti 28. syyskuuta saakka. Biennaaliin on ilmainen kuraattorikierros tiistaina 2.9.2014 klo 17.00 alkaen.

Galleria Kajo 1

Lapin yliopiston avoimen yliopiston valokuvauksen perusopintojen opiskelijat:
Ensimmäinen
Valokuvauksen perusopintojen loppuproduktion yhteisnäyttely
1.–18.9.2014
Näyttelyn avajaiset maanantaina 1.9.2014 klo 18.00
Lapin yliopisto, taiteiden tiedekunta, Rotko, Siljotie 2, Rovaniemi
Avoinna ma–pe 7.30–19, la 8.00–15.00, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Lapin yliopiston avoimen yliopiston valokuvauksen perusopintojen ensimmäiset opiskelijat eli Marja Ylioinas, Arto Komulainen, Kristina Winqvist, Kalervo Räyhä, Tuomo Välimaa, Nina Kostamo-Deschamps ja Jatta Lintunen. Kuvasta puuttuu Alisa Ahonen. Kuva: Anu Jormalainen, 2014.
Lapin yliopiston avoimen yliopiston valokuvauksen perusopintojen ensimmäiset opiskelijat eli Marja Ylioinas, Arto Komulainen, Kristina Winqvist, Kalervo Räyhä, Tuomo Välimaa, Nina Kostamo-Deschamps ja Jatta Lintunen. Kuvasta puuttuu Alisa Ahonen. Kuva: Anu Jormalainen, 2014.


Ensimmäinen-valokuvanäyttely on esikoisnäyttely monella tapaa. Se on kautta aikain ensimmäinen Lapin yliopiston avoimen yliopiston valokuvauksen perusopintojen loppuproduktion yhteisnäyttely. Reilun vuoden mittainen opintokokonaisuus käynnistyi ensimmäistä kertaa syyskuussa 2013 ja päättyy syyskuussa 2014 opiskelijoiden itsenäiseen projektiin, jonka tulokset esitellään tässä näyttelyssä. Toiseksi: useimmille näyttelyyn osallistuville tämä on ensimmäinen kerta, kun omat teokset ovat julkisesti näytteillä.

Yhteisnäyttelyssä ei ole yleisteemaa, vaan jokainen opiskelija on saanut ammentaa inspiraatiota haluamistaan aiheista ja tekniikoista. Nähtävissä onkin valokuvauksen laajaa kirjoa: esillä on mm. digitaalisia ja analogisia vedoksia, Polaroideja sekä solarigrafioita. Tekijät kertovat teemoistaan ja ajatuksistaan myös kirjallisesti.

Näyttelyssä on esillä töitä seuraavilta Lapin yliopiston avoimen yliopiston valokuvauksen perusopintojen opiskelijoilta: Marja Ylioinas, Alisa Ahonen, Kristina Winqvist, Kalervo Räyhä, Tuomo Välimaa ja Nina Kostamo-Deschamps. Opintoryhmään kuuluu myös pitkän linjan valokuvaharrastaja Arto Komulainen, jonka yksityisnäyttely on samanaikaisesti esillä Galleria Kajo 2:ssa.

Lisätietoja:

Avoimen yliopiston tuntiopettaja Anu Jormalainen
P. 050 320 0920
ajormala (at) ulapland.fi


Galleria Kajo 2

Arto Komulainen:
Usko
Valokuvauksen perusopintojen loppuproduktio
1.–18.9.2014
Näyttelyn avajaiset maanantaina 1.9.2014 klo 18.00
Lapin yliopisto, taiteiden tiedekunta, Rotko, Siljotie 2, Rovaniemi
Avoinna ma–pe 7.30–19, la 8.00–15.00, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.
 
Arttu Niemelä Kemijärven Päiväjoelta sylissään kuva itsestään ja vaimostaan Elle-Mariasta kihlajaisten aikoihin. Kuva: Arto Komulainen
Arttu Niemelä Kemijärven Päiväjoelta sylissään kuva itsestään ja vaimostaan Elle-Mariasta kihlajaisten aikoihin.
 
 
Arto Komulaisen näyttely koostuu muutaman kymmenen valokuvan sarjasta Lapin pikkukylistä. Kuvia on muun muassa Marttista, Onkamosta ja Päiväjoelta. Näyttely on valokuvauksen perusopintojen loppuproduktio Lapin yliopiston avoimeen yliopistoon.
 
– Halusin keskittyä loppuproduktiossa minulle kuvauskohteena uuteen aiheeseen: pieniin syrjäisiin kyliin ihmisineen. Olen itsekin sellaisesta kotoisin. Kylien elämän murros on ollut minulle vaikeaa katsoa ja kokea, Komulainen sanoo.
 
Otokset painottuvat Itä-Lapin pikkukyliin. Kuvat on otettu rulla- ja laakafilmikameroilla mustavalkofilmeille.
 
Lisätietoja:

Arto Komulainen
P. 044 547 5085
arto.komulainen (at) gmail.com


Galleria Kajo 3

Elisa Luhtaniemi:
Pelkään
1.–18.9.2014
Lapin yliopisto, taiteiden tiedekunta, Rotko, Siljotie 2, Rovaniemi
Avoinna ma–pe 7.30–19, la 8.00–15.00, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Elisa Luhtaniemi: Nimetön, 2014, piirtokynä ja huopatussi luonnospaperilla, 20 cm x 17 cm
Elisa Luhtaniemi: Nimetön, 2014, piirtokynä ja huopatussi luonnospaperilla, 20 cm x 17 cm

Kuvataidekasvatuksen opiskelija Elisa Luhtaniemen näyttely koostuu esittävistä piirroksista luonnospapereilla. Näyttely käsittelee pelkoa ja pelon lähteitä. Luhtaniemi on kehittänyt pelkojensa pohjalta kuvituksia, jotka kertovat erilaisia tarinoita.

Luhtaniemi valitsi pelon aiheeksi, koska hän halusi kokeilla muuttaa tämän abstraktin tunteen fantasianomaisiksi esittäviksi kuvituksiksi ja samalla pohtia pelon merkitystä ihmiselle. Hän on halunnut tuoda pelot näkyvästi esille sillä ajatuksella, että emme ole pelkojemme kanssa yksin. Kaikki pelkäävät jotain, mutta tunnetta tuodaan harvoin esille, koska samalla se osoittaisi heikkoutta. Pelko rampauttaakin monin tavoin. Luhtaniemen mielestä vaaditaan avoimuutta ja keskustelua, jotta ikävän tunteen läpi voidaan nähdä.

Teoksissa on käytetty piirtokyniä, puuvärejä ja huopatusseja. Erikokoiset piirrokset on jaoteltu yksittäisiin kuviin ja kuvapareihin. Näyttely on Luhtaniemen kuvataiteen sivuaineopintojen loppunäyttely Lapin yliopiston taiteiden tiedekuntaan.

Lisätietoja:

Elisa Luhtaniemi
P. 050 321 8851
elisa.luhtaniemi (at) gmail.com


Näyttelytila Siljotie 2:n A- ja B-talot yhdistävässä lasikäytävässä

Irina Havaste:
Elävä viiva – Draw your own line
Interaktiivinen piirustusnäyttely
1.–18.9.2014
Näyttelyn avajaiset perjantaina 19.9.2014 klo 15.00–17.00
Lapin yliopisto, taiteiden tiedekunta, Rotko, Siljotie 2, 2. krs (A- ja B-talot yhdistävä lasikäytävä), Rovaniemi
Avoinna ma–pe 7.30–19, la 8.00–15.00, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Näyttely alkaa tyhjällä seinällä, johon Irina Havaste piirtää jotain joka päivä. Katsojat ja ohikulkijat voivat osallistua elävään näyttelyyn piirtämällä teokseen omia viivojaan ja jälkiään. Näihin jälkiin Havaste reagoi jatkamalla niitä tai toteuttamalla niistä saatuja ideoita ja ajatuksia uusilla jäljillä. Näin viivojen piirtäminen toimii kommunikaationa ja syntyy yhteistyössä. Näyttely uudistuu joka päivä ja voi tuottaa yllätyksiä.

Irina Havaste on kiinnostunut taiteen tekemisen prosessista. Hän haluaa tutkia, minkälaista jälkeä syntyy tällaisella yhteistyöllä sen sijaan että piirtäisi itsekseen omalla työhuoneellaan. Sitä, millainen kuva tai jälki seinään loppujen lopuksi syntyy, ei voi vielä tietää. Se selviää näyttelyn avajaisissa 19.9.2014 kello 15.00–17.00.

Piirtämiseen voivat osallistua kaikki halukkaat eikä erityistä piirustustaitoa tarvita, sillä seinään piirretään ainoastaan viivoja. Näyttelyn teos on väliaikainen. Näyttelyn jälkeen järjestäjä maalaa seinän valkoiseksi, viivat jäävät peittoon.

Irina Havaste opiskelee Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa, ja hän on Lapin Taiteilijaseuran jäsen.

Lisätietoja:
Irina Havaste
P. 041 530 8655
ihavaste (at) ulapland.fi


Galleriat Valo ja Katve 1–2

Pohjois-Suomen 2. biennaali Lumipalloefekti 2
28.9.2014 saakka
Tiistaina 2.9.2014 klo 17.00 alkaen ilmainen kuraattorikierros. Lähtö Korundista.
Galleriat Valo ja Katve 1–2, Arktikum-talo, Pohjoisranta 4, Rovaniemi. Aukioloajat: www.arktikum.fi
Kulttuuritalo Korundi, Lapinkävijäntie 4, Rovaniemi. Aukioloajat: www.korundi.fi

Joka toinen vuosi järjestettävä pohjoisen taiteen katselmus Lumipalloefekti 2 esittää monimuotoisen otoksen tämänhetkisestä pohjoisesta nykytaiteesta. Näyttelyssä on mukana 56 taiteilijaa. Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnasta mukana ovat: jatko-opiskelija Merja Briñón, lehtori Tom Engblom, opiskelija Panu Johansson, opiskelija Pilvi Keto-LeBlanc, opiskelijat Ninni Korkalo ja Tuomas Korkalo, yliopistonlehtori Kalle Lampela, amanuenssi Leila Lipiäinen, yliopisto-opettaja Marjo Pernu, jatko-opiskelija Minna Rainio, jatko-opiskelija Elina Sipilä ja yliopisto-opettaja Antti Stöckell. Lisäksi näyttelyssä on mukana useita taiteiden tiedekunnasta valmistuneita.

Osana Rovaniemi-viikon ohjelmaa on tiistaina 2.9. klo 17.00 alkaen ilmainen kuraattorikierros näyttelyyn. Kierros alkaa Korundista ja jatkuu Arktikum-talolle. Näyttelyn kuraattori Laura Köönikkä esittelee näyttelyn teoksia ja näyttelyyn valinnan perusteita.
 
 
 
LaY/Viestintä/SV