Taiteiden tiedekunnan gallerioiden uudet näyttelyt

29.5.2013 16:14

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Kajo-gallerioissa on esillä 3.–19. kesäkuuta Kalervo Räyhän maalauksia, Juha Petrus Jauhiaisen kuvataiteellisia teoksia sekä Piritta Huhtasen teoksia kyrpäsarvisista.

Galleria Kajo 1

Kalervo Räyhä: Maailma ei muutu sen lait ovat ikuisia
3.–19.6.2013
Avajaiset maanantaina 3.6. klo 18
Lapin yliopisto, taiteiden tiedekunta, Rotko, Siljotie 2, Rovaniemi
Avoinna ma–pe 8–19, la–su ja arkipyhinä suljettu

Kalervo_Räyhä_teoskuva_web.jpg
Kalervo Räyhä on Nurmeksessa syntynyt ja Rovaniemellä asuva kuvataiteilija. Taiteilijana hän on itseoppinut.

Kalervo Räyhän taiteen lähtökohtina ovat heillä päin Nurmeksessa eläneet ihmiset, joiden elämää varjosti köyhyyden lisäksi juoppous ja hulluus, sekä oma elämä ja tämä maailma. Räyhän mukaan lapsuus ja nuoruus köyhyydessä pienessä sähköttömässä mökissä, ankaran isän parin tuhannen markan eläkkeen turvin, oli omiaan kasvattamaan hänestä taiteilijan, kuten isän varhainen poismenokin. Räyhän taiteessa voi nähdä yhtymäkohtia Kalervo Palsan taiteeseen, vaikkei hän itse vertailuista välitäkään. Räyhä kuitenkin toteaa, ettei hän tiedä muita taiteilijoita, jotka olisivat kuvanneet elämää ja ihmisiä yhtä rehellisesti ja kaunistelematta kuin Palsa. Samanlaiseen rehellisyyteen ja kaunistelemattomuuteen Räyhäkin on pyrkinyt omassa tuotannossaan.

– Köyhistä oloista parhaat taiteilijat ovat lähtöisin. Jos olisin rikkaan perheen lapsi Helsingistä, minusta ei varmaan koskaan olisi tullut taiteilijaa. Kunnon taide syntyy kurjuudesta ja kärsimyksistä. Taiteen pitää olla elämänmakuista. Taiteen pitää vaikuttaa ihmisiin ja herättää mielenkiintoa myös taiteilijaa kohtaan, hän sanoo.

– Minä inhoan kouluoppineisuutta taiteessa. Taiteessa pitäisi säilyttää tietty amatöörimäisyys, silloin taide pysyy raikkaana ja aitona, hän sanoo.

Maalauksista koostuva näyttely on osa Räyhän kuvataiteen aineopintoja avoimeen yliopistoon.

Lisätietoja:
Kalervo Räyhä, p. 050 354 3789


Kajo 2

Juha Petrus Jauhiainen: Autiomaantie
3.–19.6.2013
Lapin yliopisto, taiteiden tiedekunta, Rotko, Siljotie 2, Rovaniemi
Avoinna ma–pe 8–19, la–su ja arkipyhinä suljettu

Juha_Petrus_Jauhiainen_teoskuva_web.jpg

Juha Petrus Jauhiaisen näyttely esittelee kuvataiteellisia teoksia, jotka on toteutettu taidegrafiikan menetelmillä sekä ilmettä mukailevilla värjäys- ja maalaustekniikoilla.

Teoksissa siluettimaiset muodot esittävät tuokiokuvan ajatusten kehästä mielenmaisemassa sekä sanoista sisäisessä dialogissa. Inspiraation lähteenä ovat olleet muun muassa olleet katutaiteen eri muodot, graafisen taiteen tavalliset ja epätavalliset tekniikat, visuaalinen runo sekä sommittelullinen ja stylistinen minimalismi.

Näyttely on osa Jauhiaisen kuvataidekasvatuksen opintoja Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa.

Lisätietoja:
Juha Petrus Jauhiainen, jjauhiai (at) ulapland.fi


Galleria Kajo 3

Piritta Huhtanen: Kyrpäsarviset
3.–19.6.2013
Avajaiset maanantaina 3.6. klo 18
Lapin yliopisto, taiteiden tiedekunta, Rotko, Siljotie 2, Rovaniemi
Avoinna ma–pe 8–19, la–su ja arkipyhinä suljettu

Piritta_Huhtanen_teoskuva_web.jpg
Piritta Huhtanen, Kyrpis, 2013, photoshop

Piritta Huhtasen teokset kuvaavat olentoja, jotka ovat kieroutuneita versioita niistä söpöistä ja viattomista yksisarvisista, joita lapset piirtelevät unelmoidessaan kaukaisista kuningaskunnista ja lohikäärmeistä.

– Minulta on kysytty, miksi piirrän juuri yksisarvisia, joilla on sarven sijasta penis otsassa ja joka kerta tuotan pettymyksen: kyrpäsarviset eivät symbolisoi mitään hauskuutta syvällisempää. En ota kantaa sukupuolikiistoihin, seksuaalivähemmistöjen oikeuksien polkemiseen tai valtiovallan korruptioon, vaan piirrän niitä puhtaasti omaksi ja ehkä muidenkin iloksi.

Näyttelyssä on niin perinteisesti kuin digitaalisesti tuotettuja teoksia: akryyleistä Photoshopiin.

– Kyrpäsarviset syntyvät nopein käden liikkein paperille ilman sen kummempia hahmotelmia. Näiden otusten piirtäminen on auttanut minua kehittymään piirtäjänä, Huhtanen toteaa.

Huhtanen opiskelee kuvataidekasvatusta Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa. Näyttely on osa kuvataiteen sivuaineopintoja.

Lisätietoja:
Piritta Huhtanen, p. 0400 589 312, phuhtane (at) ulapland.fi


LaY/Viestintä/SV